Η προστασία των παιδιών και των νέων από τη φωτιά είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας τους. Ακολουθούν ορισμένα βασικά μέτρα και συμβουλές για τη βελτίωση της πυρασφάλειας για παιδιά και νεαρά άτομα:

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση:

Εκπαιδεύστε τα παιδιά και τους νέους σχετικά με τους κινδύνους της πυρκαγιάς και τη σημασία της πυρασφάλειας. Διδάξτε τους την τεχνική «σταμάτα, πέσε και κυλήσου» σε περίπτωση που τα ρούχα τους πάρουν φωτιά.

Σχέδια πυρασφάλειας:

Δημιουργήστε και εξασκήστε τακτικά ένα σχέδιο διαφυγής πυρκαγιάς στο σπίτι και σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κατανοούν τις οδούς διαφυγής και πού να πρέπει συναντηθούν μετά την έξοδο τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Συναγερμοί και ανιχνευτές πυρκαγιάς:

Εγκαταστήστε συναγερμούς καπνού σε όλους τους απαραίτητους χώρους του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων κοντά στα υπνοδωμάτια και σε κάθε επίπεδο. Ελέγχετε τακτικά τους συναγερμούς για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά.

Πυροσβεστήρες:

Εκπαιδεύστε τα μεγαλύτερα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες σχετικά με τη σωστή χρήση των πυροσβεστήρων και τη θέση τους μέσα στο νοικοκυριό.

Πυρασφάλεια:

Κρατήστε τα σπίρτα, τους αναπτήρες και άλλες συσκευές πυρκαγιάς μακριά από παιδιά. Χρησιμοποιήστε μέτρα προστασίας για τα παιδιά για να ασφαλίσετε δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα.

Εποπτεία:

Επιβλέπετε τα μικρά παιδιά γύρω από πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς, όπως σόμπες, κεριά ή τζάκια. Περιορίστε την πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές.

 

Ασφάλεια κεριών:

Αποφύγετε τη χρήση κεριών ή ανοιχτής φλόγας σε χώρους προσβάσιμους από παιδιά. Επιλέξτε κεριά χωρίς φλόγα ή άλλες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

Ηλεκτρική ασφάλεια:

Διδάξτε στα παιδιά να μην υπερφορτώνουν τις ηλεκτρικές πρίζες και να αναφέρουν τυχόν κατεστραμμένα καλώδια ή πρίζες. Κρατήστε τα μακριά από ηλεκτρικές συσκευές και πρίζες.

Ασφάλεια κουζίνας:

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά επιβλέπονται όταν χρησιμοποιούν την κουζίνα. Καθιερώστε σαφείς κανόνες σχετικά με την ασφαλή συμπεριφορά στην κουζίνα.

Πυρασφάλεια στα σχολεία:

Τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν ασκήσεις πυρασφάλειας, σαφή σχέδια εκκένωσης και καθορισμένα σημεία συγκέντρωσης. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να παρέχουν εκπαίδευση πυρασφάλειας στους μαθητές.

Ασφάλεια ζεστού νερού:

Ρυθμίστε τον θερμοσίφωνα σε ασφαλή θερμοκρασία για να αποφύγετε ατυχήματα εγκαυμάτων, ειδικά για μικρά παιδιά.

Πυρίμαχα έπιπλα:

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε υφάσματα και υλικά επιβραδυντικά φλόγας για έπιπλα και κουρτίνες.

Πληροφορίες επικοινωνίας εκτάκτου ανάγκης:

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν πώς να καλούν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (π.χ. 199 - 100) και ότι έχουν άμεσα διαθέσιμους σημαντικούς αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης.

Πυρασφαλής αποθήκευση:

Αποθηκεύστε εύφλεκτα υλικά (π.χ. βενζίνη, υγρό αναπτήρα) σε ασφαλές μέρος, μακριά από την πρόσβαση των παιδιών.

Τακτικές αξιολογήσεις πυρασφάλειας:

Διεξάγετε περιοδικές ανασκοπήσεις και ανανεώσεις σχετικά με τις πρακτικές πυρασφάλειας, τις ασκήσεις και τις διαδικασίες για να κρατάτε τα παιδιά ενήμερα και προετοιμασμένα.

Εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα και συζητώντας τακτικά την πυρασφάλεια με παιδιά και νέους, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με πυρκαγιές και να προωθήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για αυτά.